perjantai 23. maaliskuuta 2012

Uusin Kalevan Pohjoisen ääni -blogikirjoitukseni 23.3.2012

Rasismia vastaan!

Kesällä 2011 Kreikassa tiimikavereideni seurassa :)

Sain kunnian olla juontamassa rasismin vastaista paneelikeskustelu-tilaisuutta nyt tämän viikon keskiviikkona, eli 21.3.2012. Kyseinen tilaisuus pidettiin Kirkkotorin koulutuskeskuksessa Oulussa ja sen järjestäjänä toimi Punaisen Ristin fantastinen Oulun osasto.

Meillä oli viisi loistavaa panelistia ja saimme mahtavasti keskustelua heidän sekä yleisön välille. Väkeä oli todella hyvin paikalla; heitä, joita aihe on koskettanut henkilökohtaisesti ja heitä, jotka vain muuten ovat kiinnostuneita asiasta.

Juontajana tietenkin alustin hieman aihetta ja kerroin muun muassa siitä, että otin tuon tehtävän vastaan sekä aiheen tärkeyden, että oman henkilökohtaisen mielenkiintoni vuoksi.

Itse olen syntynyt Oulussa, kuten äitinikin, mutta isäni on syntyjään Intiasta. Ala-asteella ollessani olin tuplasti tummempi, kuin nykyään, joten miltei kaikki koulussamme olettivat, etten ole suomalainen. Muun muassa kaksi samaa koulua käynyttä poikaa kutsuivat minua neekeriksi tms., mutta minua enemmän se tuntui aina loukkaavan äitiäni... Minä sen sijaan vain rupesin lauleskelemaan, että "täältä se äidin pikku-neekeri tulee" äitini hakiessa minua koulusta ;)

Olen onnekas sen vuoksi, että olen aina ollut niin vahva luonteeltani, etten ole moisten huuteluiden antanut haitata minua lainkaan. Haukkuihin ja vastaaviin olen suhtautunut huumorilla sekä sillä asenteella, että kaikki tuollainen vain vahvistaa minua yhä entisestään.

Rasistinen tai muu loukkaava käytös kertoo mielestäni tuhat kertaa enemmän sitä harjoittavasta henkilöstä, kuin sen kohteesta. Useissa tapauksissa kiusaaminen myös loppuu nopeasti, kun siitä ei vain välitä ja sen antaa samantien mennä toisesta korvasta ulos.

Meidän on silti muistettava, että joissain tapauksissa rasismi, syrjiminen ja alituinen kiusaaminen johtaa todella surullisiin tekoihin ja ratkaisuihin. Tätä aihetta ei missään nimessä tulisi ohittaa, sen tärkeyttä ei saisi väheksyä, eikä sitä todellakaan kuulu pitää vitsinä.

Varsinkin lapsiin kohdistuessaan rasismi on täysin väärin ja järkyttävää - sitä kun vielä monesti harrastavat ihan aikuiset ihmiset. Jokainen meistä on vastuussa omasta käytöksestään, joten kun toimimme itse oikein toisia kohtaan, se on jo hyvä alku.

Maailman ja elämän kauneus koostuu juuri erilaisista asioista; erilaisista maista ja ihmisistä, joten miksi emme haluaisi erilaisuutta elämäämme..? Miksi tyytyisimme tylsyyteen, kun meillä on mahdollisuus tutustua eri kulttuureihin ja saada uusia tuttavuuksia täysin erilaisista ihmisistä? Ei kannata kulkea niin sanotusti laput silmillä, kun voimme saada erilaisuuden kautta valtavasti rikkautta elämäämme!

Olisi loukkaus meitä kaikkia kohtaan sanoa, että olemme kaikki samanlaisia. Sen sijaan tulisi todeta, että olemme kaikki samalla tasolla; kukaan ei ole toista alempana tai ylempänä, eikä toista huonompi tai parempi.

Muistakaa aina kunnioittaa ja arvostaa toisia ihmisiä, mutta vielä sitä ennen itseänne :)

Jasmin

>>Kirjoitus alkuperäisenä osoitteessa http://www.kaleva.fi/blogit/pohjoisen-aani/62/2569/ <<

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Osallistujat