sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Kalevan Pohjoisen ääni -blogini nro 2 / 26.10.2010

Suomen kaksikielisyys on hieno asia

Seurasin aamulla mielenkiinnolla MTV3:n Studio55 -ohjelmaa, jossa vieraana oli Paavo Lipponen ja aiheena ruotsin kieli ja sen asema maassamme. Tässähän on toki jo kuukausien ajan vatvottu asiaa ja mietitty sen hyviä sekä huonoja puolia.

Minä en henkilökohtaisesti ole ikinä nähnyt mitään ongelmaa siinä, että koulunkäyntiimme kuuluu myös ruotsin opiskelu. Enemmän olen jo yläasteelta asti kokenut sen rikkautena. Meille on annettu hienot mahdollisuudet opiskella ja ruotsi on sentään Suomen toinen virallinen kieli.

Vielä hullumpana olen kuunnellut pääministeri Mari Kiviniemen mielipiteitä siitä, että Itä-Suomessa ruotsin opiskelun voisi korvata venäjän kielellä. Pointtina tietenkin on ollut se, että Itä-Suomessa siitä hyötyisi enemmän työelämässä jne, mutta onko oikein korvata maan toisen virallisen kielen lukeminen sellaisella, joka on täysin vieras. Venäjän kielen aloittamiseen kuuluisi ensiksi heidän omien aakkosiensa opiskelu, joka tekisi startista heti paljon hitaamman ja vaikeamman, kuin ruotsissa. Jatko-opinnoissa myös vaaditaan ruotsin taitoja, joten sen korvaaminen jollain muulla heikentäisi heti näiden Itä-Suomessa asuvien mahdollisuuksia opiskelun edetessä.

Enemmänkin meidän pitäisi arvostaa niitä mahdollisuuksia, joita maamme meille tarjoaa koulunkäynnin suhteen - monessa maassa meitä kadehditaan hienon koulutusjärjestelmämme vuoksi.

Jasmin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Osallistujat