sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Kalevan Pohjoisen ääni -blogini nro 5 / 14.1.2011

Mahtavaa Sirpa Pietikäinen!

Sirpa Pietikäistä on haastateltu uusimpaan Apu-lehteen todella tärkeästä aiheesta; omaishoitajuudesta.

Hän kertoo jutussa omista kokemuksistaan äitinsä omaishoitajana ja löysin haastattelusta herkistävän paljon tuttua asiaa. Oma äitini on jo vuosia toiminut äitinsä, eli minun mummini, omaishoitajana. Itse taas pyrin olemaan mummin kanssa kotosalla mahdollisimman paljon silloin, kun äitini on töissä. Tuota Apu-lehden haastattelua lukiessani pohdin paljon omaa asennoitumistani isoäitiini ja ehkä se normaali käytös onkin parempi vaihtoehto, kuin liika "hyysääminen".

Pietikäinen kertoi asiasta todella hienosti ja tästä aiheesta olen itsekin viime aikoina yrittänyt puhua mahdollisimman paljon, jotta ihmiset perehtyisivät siihen enemmän. Olen Pietikäisen kanssa täysin samaa mieltä siitä, että tämän hetken ainoat vaihtoehdot, eli kotihoito ja laitoshoito ovat liian vähän. Näitä vaihtoehtoja pitäisi saada kehitettyä ja muokattua, jotta ihmisten olisi helpompi pitää huolta iäkkäistä läheisistään. Tietysti jokaisen kuuluu rakentaa myös omaa elämäänsä ja tulevaisuuttaan, mutta mikäli kotihoitoon saataisiin enemmän tukea (en tarkoita pelkästään rahallista tukea), vanhempia perheenjäseniä ei varmasti työnnettäisi niin äkkiä laitoshoitoon.

Itselleni aihe on tuttu niin oman 92 -vuotiaan isoäitini, kuin hänen ystäviensäkin kautta. Miltei kaikki hänen samaa ikäluokkaa olevat ystävänsä ovat palvelutaloissa ja vastaavissa laitoksissa, ja jokaisen kohdalla kunnon rapistumisen ja elämänilon katoamisen on nähnyt tapahtuvan ennätysnopeasti hoitoon joutumisen jälkeen. On surullista, että ihmiset jotka pitävät ensin meistä huolta, joutuvat viettämään viimeiset elinvuotensa liian yksin ja suurimman osan ajastaan vain maaten sängyssään. Näin tärkeästä asiasta kannattaa keskustella ja pyrkiä parempaan.

Jasmin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Osallistujat