sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Kalevan Pohjoisen ääni -blogini nro 4 / 28.12.2010

Väkivallasta kuuluu rangaista kovemmin

Viime aikoina olemme saaneet lukea eläimiin kohdistuvasta väkivallasta sekä lehdistä, että netin kautta. Juttujen kautta olemme saaneet kauhistella julmuutta, jolla eläimiä on kohdeltu. Näitä kertomuksia lukiessani olen koko ajan vain vankemmin sitä mieltä, että kovemmat rangaistukset on otettava käyttöön niin ihmisiin, kuin eläimiinkin kohdistuvassa väkivallassa.

On mielestäni täysin naurettavaa ja samalla huolestuttavaa, että nykyään muun muassa talousrikollisille annetaan paljon kovempia rangaistuksia, kuin heille, jotka harjoittavat fyysistä väkivaltaa. Saamme viikoittain lukea juttuja pahoinpitelyistä sekä raiskauksista, ja niihin syyllistyvät ihmiset pääsevät pälkähästä vain ehdollisilla tuomioilla. Samoin rikolliset, jotka tappavat ihmisen, istuvat vankilassa muutaman vuoden ja pääsevät jälleen vapaalle jalalle. Kamalinta on kuitenkin huomata, että rikoksen uusijat saavat myös yhtä pieniä tuomioita - jos ihminen ei osoita muuttumista käytöksessään, onko oikein päästää hänet vapaaksi taas muutaman vuoden jälkeen? Monet perustelevat näitä asioita ja tekoja sillä, että kyseinen rikollinen on vain liikkunut väärässä porukassa ja ns. huonossa seurassa. Varmaan näin on monesti ollutkin, mutta onko kovin todennäköistä, että vankilassa väkivaltarikoksesta istunut löytää vapaaksi päästyään toisenlaista seuraa ja uusia kavereita..?

Tuttuun porukkaan ja samalle tielle on helppo palata ja näinhän useimpien kohdalla tapahtuukin. Mikäli haluamme pitää huolta kansalaisista ja mahdollistaa turvallisen elinympäristön, se täytyy todistaa sillä, että väkivaltaa tekevät ihmiset pidetään kaltereiden takana huomattavasti pidempään - jo tieto siitä estäisi monen rikoksen tapahtumisen.

Jasmin Mäntylä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Osallistujat